Artnit

Utorak, 21 Januar 2020 11:39

Nikolas Maes - Mlada žena ljušti jabuke Istaknut

Jedan od najdarovitijih učenika Rembranta van Rajna u Amsterdamu, holandski slikar Nikolas Maes je bio poznat po žanr scenama, portretima, religioznim kompozicijama i okazionalnim mrtvim prirodama. Nekoliko godina nakon što je napustio atelje Rembranta, oko 1655. godine naslikao je sliku Mlada žena ljušti jabuke. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

U holandskom slikarstvu su često služavke prikazivane u komičnim ili seksualno sugestivnim scenama. Ovim osetljivim i očaravajućim prikazom mlade služavke na slici Mlada žena ljušti jabuke Nikolas Maes je napravio važnu inovaciju.

Kao i mnoge scene iz holandskih žanr slika, slika Mlada žena ljušti jabuke prikazuje mladu služavku koja se bavi kućnim poslovima. Ona sedi na stolici i ljušti jabuke. Svetlocrveni tonovi objedinjuju sliku, povezujući crvene rukave, traku za kosu služavke, jabuke koje ljušti i pokrivač na stolu.

Slika Mlada žena ljušti jabuke otkriva dug Nikolasa Maesa prema svom učitelju Rembrantu van Rajnu u njenim mekim konturama, toplim tonovima i efektima svetlosti.

Pročitano 2540 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Nikolas Maes - Mlada žena ljušti jabuke