Artnit

Petak, 17 Januar 2020 11:27

Pablo Pikaso - Supa Istaknut

Uprkos svom početnom uspehu na izložbi Volar 1901. godine, novčana sredstva Pabla Pikasa su ubrzo presušila. Dok je živeo u Barseloni naslikao je 1902-1903. godine intrigantno dvosmisleno sliku Supa. Ova slika je karakteristična za sumornu melanholiju Plavog perioda Pabla Pikasa, a naslikana je istovremeno sa nizom drugih slika posvećenih temama siromaštva, starosti i slepila. Ona je takođe tipična za širi simbolistički pokret tog perioda. Danas se slika nalazi u Galeriji umetnosti u Ontariju.

Slika Supa pokazuje bedne uslove života kojima je Pablo Pikaso svedočio tokom odrastanja u Španiji, a na to su nesumnjivo uticale i religiozne slike sa kojima je odrastao, i možda od El Greka. Takođe, Pikasove lične okolnosti su povećale njegovu svest o očajničkom siromaštvu koje ga je često okruživalo.

Na slici Supa prikazan je čin nesebičnosti i milosrđa zasnovan na osnovnoj potrebi za hranom. Starija žena fizički opterećena svojim siromaštvom stoji ispruženih ruku dok drži posudu supe. Prenosi se pitanje da li daje supu malom detetu ili je prima od njega.

Pročitano 2144 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Supa