Artnit

Četvrtak, 16 Januar 2020 11:28

Ežen Janson - Proleterska prenoćišta Istaknut

Većina slika švedskog slikara Ežena Jansona pre 1904. godine su noćni prikazi koje je mogao videti iz svog doma u Stokholmu ili pogled na ulicu iz raznih delova grada. Njima dominiraju nijanse plave boje i vrlo vidljivi potezi četkice, zbog čega ga ponekad nazivaju "slikar plave boje". Slika Proleterska prenoćišta, koju je naslikao 1898. godine karakteristična je za rad Ežena Jansona. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Naslikana iz sećanja "u vreme kada sve spava... u stalnom plavom svetlu..." slika Proleterska prenoćišta odražava interesovanje Ežena Jansona za četvrti radničke klase predgrađa Stokholma. Na slici je prikazana zgrada sa sobama za iznajmljivanje sa upaljenim svetlima za siromašne ljude ispred koje se vidi zakrivljeno drvo. Ograda odvaja zgradu i drvo od puta.

Na slici Proleterska prenoćišta dominiraju tamne boje koje odražavaju tišinu i tajanstvenost noći. Ritmični potezi četkice i prenošenje svetlosti koja evocira tehniku akvarela povećavaju uznemirujući utisak slike, dok se zraci svetlosti koji izviru iz tame mogu tumačiti kao simboli nejasnih ljudskih sudbina.

Pročitano 1745 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 Januar 2020 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Janson - Proleterska prenoćišta