Artnit

Sreda, 25 Septembar 2019 10:06

Francisko Goja - Naga maja Istaknut

Među najpoznatijim slikama Franciska Goje su Naga maja i Obučena maja, obe iz perioda od 1800. do 1805. godine. Slike su se nalazile u vlasništvu familije Godoj sve do 1808. godine kada je kralj Ferdinand VII zaplenio njihovu imovinu. Španska inkvizicija je oduzela oba dela kao "opscena", a Goja je doveden pred inkviziciju 1815. godine i pokušali su da utvrde njegov motiv da ih naslika. Zbog smelosti i drskosti koje poseduju dala im je ime maja koje se u Gojino doba koristilo u Španiji za žene nižeg staleža koje su se ponašale slobodno i provokativno. Slike je preuzeo muzej Prado u Madridu 1910. godine i tamo su i danas.

Na slici Naga maja je prikazana naga žena kako leži zavodljivo na krevetu pokrivenim čaršavom i jastukom ukrašenim čipkom. Njene dve ruke su podignute iza glave, na licu je blag osmeh, a dva obraza su primetno ružičasta. Njeno telo je nagnuto prema posmatraču i ona fiksira pogled direktno na njega, pretvarajući tako susret između njih u erotsku priliku. Slika je pomalo neobična po tome što su prikazane stidne dlake bez očiglednih negativnih konotacija, kao na primer na slikama prostitutki. Sav fokus osvetljenja slike je na samoj ženi i površini kreveta, a igra hladnog svetla i suptilne senke formira lik sa apsolutnom sigurnošću. Pozadina slike je uglavnom mračna i ne pokazuje druge predmete osim običnog zida. Blistavost i hladnoća osvetljenja i odabrane boje, pozicioniranje žene i nivo izloženosti posmatraču podseća na klasičnu skulpturu Arijadne.

Slika Naga maja je prvi, u prirodnoj veličini potpuno profani ženski akt u zapadnoj umetnosti i nema nikakvih dodirnih tačaka sa mitologijom i paganstvom. Pojedini poznavaoci tog perioda istorije smatraju da je na slici prikazana 13. vojvotkinja od Albe, a drugi veruju da je slika nastala u vreme strasne romanse Franciska Goje i vojvotkinje od Albe sa početka XIX veka. Treća teorija o nastanku ove slike ističe da je nastala po modelu Pepite Tudo, ljubavnice tadašnjeg španskog premijera Manuela de Godoja.

Pročitano 3864 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Francisko Goja - Naga maja