Artnit

Ponedeljak, 27 Maj 2019 10:36

Pol Delvo - Omaž Žilu Vernu Istaknut

Belgijski slikar Pol Delvo se često smatra nadrealistom, iako nikada nije zvanično pristupio ovom pokretu. Njegove prve omiljene teme po kojima je postao poznat su železničke stanice, vozovi i obnaženi ženski likovi. Slika Omaž Žilu Vernu koju je naslikao 1971. godine uključuje mnoge njegove teme. Danas se ova slika nalazi u Fondaciji Pol Delvo u Sankt Idesbaldu.

Na slici Omaž Žilu Vernu Pol Delvo prikazuje raznovrsne nage i obučene figure u mračnom, sjajnom prostoru koji podseća na železničku stanicu. Muški obučeni likovi se fiksiraju na jednu tačku i u posmatraču izazivaju tegobu zbog odsustva emocija, a ženski obučeni likovi su nejasno prikazani i čini se kao i da nisu prosutni u prostoru. Iako obnaženi ženski likovi su u potpunosti lišeni senzualnosti i erotskog naboja. U dalekoj pozadini brod plovi na moru. Odnos između veštački osvetljenog arhitektonskog prostora prednjeg plana i morskog pejzaža u pozadini je nejasan i kao da prkosi stvarnosti. Centralna platforma ispod krova nalik na neku vrstu magičnog portala za svet iza sebe, dodaje slici raspoloženje zbunjenosti i nemira.

Slika Omaž Žilu Vernu naglašava konflikt između ljudskog i industrijskog, nostalgije i modernosti, emocija i razuma, privatnog i javnog. Atmosfera je istovremeno poznata i nepoznata. Oko posmatrača vodi do broda na horizontu, ukazujući na mogućnost avanture negde drugde - iza. Likovi izgleda da ne primećuju jedni druge, ne komuniciraju između sebe i prenose osećaj melanholije i nostalgije.

Pročitano 1656 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Delvo - Omaž Žilu Vernu