Artnit

Četvrtak, 23 Maj 2019 10:36

Poentilizam - slaganje čistih mrlja boja jednih do drugih Istaknut

Žan Mecinger - Pejzaž poentiliste Žan Mecinger - Pejzaž poentiliste

Slikarska tehnika poentilizam je nastala u Francuskoj u drugoj polovini XX veka. Njen naziv potiče od francuske reči point što znači tačka. Ustanovila ga je umetnička kritika kasnih 1880-ih godina kako bi ismejala radove Žorža Sera i Pola Sinjaka. Poznata je i po nazivu divizionizam kako ga je nazivao tvorac ove tehnike Žorž Sera koji je proučavao istraživanja o svetlosti savremenih fizičara kao što su Ežen Ševrel, Herman Ludvig Ferdinand fon Helmholc i Šarl Anri.

Poentilistički pristup se razlikuje od uobičajene metode slikanja stapanjem pigmenata na paleti ili korišćenja unapred zamešanih boja. Poentilizam se sastoji u slaganju čistih mrlja boja jednih do drugih. Osnovne boje plava, žuta, crvena i komplementarne boje narandžasta, ljubičasta i zelena se nanose na slikarsku površinu kratkim potezima (tačkama) jedna do druge, po principu komlementarnosti, da bi se u oku posmatrača koji posmatra sliku sa određene distance stvorila iluzija oblika i forme.

Najistaknutiji predstavnici poentilizma su Žorž Sera, Pol Sinjak i Anri Edmond Kros, a može se videti i u nekim ranim radovima Endija Vorhola i pop-artu.

Pročitano 3610 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Poentilizam - slaganje čistih mrlja boja jednih do drugih