Artnit

Sreda, 01 Maj 2019 10:40

Vasilij Kandinski - Plavi jahač Istaknut

Plavi jahač iz 1903. godine je bila jedna od poslednjih slika Vasilija Kandinskog u stilu impresionizma, ali sa veoma malo apstraktnosti. Ova naizgled jednostavna slika, koja prikazuje usamljenog jahača koji jaše preko pejzaža je važna veza između postimpresionizma i ekspresionizma i predstavlja odlučujući trenutak u razvoju njegovog stila. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Plavi jahač ima prilično zrnastu teksturu, što je prvi utisak koji dobija posmatrač. Prednji plan slike je svetla livada sa bujnom zelenom travom, amorfnim plavim senkama, pandanima stabala u pozadini. Pozadina sa šumama koje se protežu u daljinu izgleda ogromno. Kroz ovaj pejzaž jaše brzo usamljeni čovek na belom konju. Jahač nosi plavi kaput ili ogrtač koji baca plavu senku, iz kojeg verovatno potiče naziv slike. Međutim, neki teoretičari veruju da je slika možda imala drugačiji naziv, jer je otkriveno da je naziv napisan preko nečeg drugog. Plavi jahač na slici je istaknut, ali nije jasno definisan, a konj ima neprirodan kas.

Slika Plavi jahač predstavlja presudan trenutak u razvoju stila Vasilija Kandinskog. Na njoj je pokazao jasnu stilsku vezu sa radom impresionista, kao što je Klod Mone, posebno u kontrastima svetlosti i tame na sunčanim obroncima. Dvosmislenost forme figure na konju, stvorene u raznim bojama koje se gotovo međusobno stapaju nagoveštavaju njegov interes za apstrakciju. Plava boja jahača smatrana je duhovnom bojom Kandinskog i mogla bi biti način davanja duhovnog prizvuka ovoj slici. Tema konja i jahača pojaviće se u mnogim njegovim kasnijim radovima. Za Kandinskog je ovaj motiv označavao njegov otpor protiv konvencionalnih estetskih vrednosti, kao i mogućnosti za čistotu i duhovniji život kroz umetnost.

Pročitano 4500 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - Plavi jahač