Artnit

Ponedeljak, 22 April 2019 10:20

Mark Šagal - Bela sa belim okovratnikom Istaknut

Mark Šagal je više puta slikao svoju voljenu prvu suprugu Belu Rozenfeld, kćerku bogatog ruskog zlatara, koju je oženio u leto 1915. godine. Njen najpoznatiji portret, sliku Bela sa belim okovratnikom naslikao je 1917. godine. Iako živahna i izražajna, ova slika predstavlja trajni primer Šagalovog ovladavanja tradicionalnijim temama i formama i takođe predstavlja i neobično ljubavno pismo. Danas se slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Bela sa belim okovratnikom prikazana je Bela, koja se uzdiže iznad gornje dve trećine slike kao veoma velika, pozirajući iza šume u kojoj minijaturni Šagal hoda sa svojom kćerkom Idom. Ženska figura i njeno povučeno lice iznad bujnog pastoralnog pejzaža, većeg od prirodne veličine možda su inspirisani tradicionalnom temom, uspenje Bogorodice.

Neobičnost slike Bela sa belim okovratnikom može proizaći iz činjenice da je portret Bele bio zasnovan na fotografiji, dok je ostatak slike proistekao iz Šagalove imaginacije. To je i autoportret sa njegovom kćerkom koja je emocionalno središte slike.

Pročitano 2416 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mark Šagal - Bela sa belim okovratnikom