Artnit

Četvrtak, 14 Mart 2019 11:18

Romejn Bruks - Bele azaleje Istaknut

Slika Bele azaleje iz 1910. godine je jedna od prvih slika ženskog akta američke slikarke Romejn Bruks i najranija u kojoj je predstavila otvoreno erotsku figuru. Ova slika je nešto manje lična reprezentacija nagog modela i otkriva njeno moderno napredno razmišljanje, dok istovremeno postiže uzbudljiv osećaj razbijanja tabua. Slika takođe, naglašava ranu povezanost slikarke sa pokretom simboličke umetnosti, a posebno uticajem britanskog slikara Džejmsa Meknila Vislera. Danas se slika nalazi u Muzeju američke umetnosti Smitsonijan u Vašingtonu.

Romejn Bruks je na slici Bele azaleje naslikala neobičan, horizontalan akt poznate ruske plesačice Ide Rubinštajn koji podseća na sliku Olimpija Eduara Manea. Ida Rubinštajn ima pogled koji se okreće kao i ostali aktovi, ali tu je prisutna nova toplina i zadovoljstvo.

Slika Bele azaleje prikazuje tanku, nagu mladu ženu koja ležerno leži na velikoj sofi, a lice joj odražava nezainteresovanost za to kako je viđena ili prikazana i odiše samopouzdanjem izvan seksualnosti. Osećaji na slici su evocirani, a ne jasno iskazani. Raspoloženje se javlja u suptilnim modulacijama palete uglavnom ograničene na oker, sivu, umber i crnu boju, osvežene samo prskanjem bele boje koje stvara cvetni aranžman azaleja u vazi u prvom planu.

Pročitano 2423 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Romejn Bruks - Bele azaleje