Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 31 Januar 2019 11:55

Simbolika spirale Istaknut

Jedan od najstarijih geometrijskih oblika koji se pojavljuje u mnogim kulturama i neizostavni elemenat savremenih verovanja je spirala. Spirala je primarni simbol koji datira još iz doba neolita i urezana je u stene širom sveta. Ona je simbol za velike koncepte kao što su evolucija, život, svest, stvaranje, pojavljuje se na životinjama kao što su puž, školjke i javlja se u prirodnim fenomenima kao što su vrtlozi, uragani, tornada i galaksija.

Spirala se može naći u tri glavne forme u prirodi: 1) širenje (poput magline) 2) sakupljena (kao vrtlog) i 3) okoštala (kao nautilus). Veruje se da spirala simboliše evoluciju univerzuma i da predstavlja moćan simbol stvaranja i rasta, jedinstvo i mnogostrukost. Nju koriste mnoge drevne kulture i religijske tradicije.

Maorski simbol u obliku spirale poznat po nazivu Koru inspirisan je rastom mladice novozelandske srebrne paprati, koja se odmotava dok raste. Njen naziv na maorskom jeziku znači omča ili petlja. Kružno kretanje ka centru se tumači kao povratak korenima. List paprati u spiralnom obiliku koji se još nije razvio potpuno simboliše novi život, buđenje, spokoj, lični napredak, novu fazu života, ponovno rođenje.

Keltska spirala je u direktnoj vezi sa beskonačnošću i ponavljanjem ciklusa života. Ona se "otvara" u smeru kazaljke na satu i tako ukazuje na proces rađanja, konstantno kretanje i čovekovu potrebu da dođe u dodir sa kosmičkim silama koje bi mu omogućile jedno "više znanje". Spirale ukrašavaju bezbroj drevnih predmeta za upotrebu. Trostruki spiralni motiv pronađen na keltskim grobovima nacrtan je u jednoj kontinuiranoj liniji, što ukazuje na ciklus ponovnog rođenja ili uskrsnuća. Sunce, koje svakog dana umire i raste je prirodni simbol ponovnog rođenja, a trostruka spirala daje očiglednu vezu između solarnog simbolizma i devet meseci trudnoće žene.

Švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung smatra da je spirala arhetipski simbol koji predstavlja kosmičku silu, a proces individualizacije spiralni napredak. On objašnjava značaj spirale u psihologiji: "Kada pravite spiralu, uvek dolazite do iste tačke gde ste bili ranije, ali nikada zapravo nije ista, ona je iznad ili ispod, iznutra, spolja, tako da znači rast."

Pročitano 4174 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci