Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 15 Oktobar 2018 11:15

Zinaida Serebrjakova - Kuća od karata Istaknut

Godine 1919. završila se srećna decenija ruske slikarke Zinaide Serebrjakove. Njen suprug je uhapšen u Moskvi tokom Crvenog terora i preminuo od tifusa dobijenog po zatvorima boljševika. Kasnije te godine kada je njeno voljeno selo Neskuchnoye opljačkano i spaljeno u ovom najtežem trenutku svog života naslikala je najtužniju i najmračniju sliku Kuća od karata. Danas se ova slika nalazi u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Sa četvoro dece i starom majkom Zinaida Serebrjakova se vratila u svoj dom iz detinjstva u Sankt Peterburgu. Živela je u užasnom siromaštvu i bilo je nemoguće verovati da je to sada život, a prošlost se raspala kao kuća od karata. Ponekad je u razgovoru ona konvulzivno zaključivala: "Mi živimo sve vreme sanjajući da negde odemo".

Slika Kuća od karata prikazuje četvoro dece siročića Zinaide Serebrjakove, Aleksandra, Ekaterinu, Evgenija i Tatjanu koja se igraju, ali im na licima nije vidljiva radost, već ozbiljnost odraslih. Oni sede za stolom i prave kuću od karata koja bi mogla da padne u bilo kom trenutku. Na ovom stolu je ostavljena lutka i mala vaza sa plavim cvećem. Obilno korišćenje plave boje pojačava tugu scene.

Pročitano 2027 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:28
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci