Artnit

Subota, 20 April 2013 21:15

Žorž Sera - Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat Istaknut

Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat je prva slika koju je francuski slikar Žorž Sera radio u potpunosti tehnikom, nazivanom različitim imenima - poentilizam, divizionizam, neoimpresionizam. Ova slika se često smatra njegovim manifestom slikarstva. Slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Žorž Sera je skoro dve godine slikao Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat, fokusirajući se na pejzaž u parku. Uradio je brojne pripremne crteže i skice u boji, u kojima je detaljno analizirao svaki odnos boje i svaki vid prostora slike, i posebno se koncentrisao na pitanja boje, svetlosti i forme. Odlazio je u park i pravio mnogobrojne skice različitih figura da bi dobio njihove savršene forme. Na velikom broju skica pažljivo je islikavao pojedinosti iz prirode opredelivši se za geometrijske oblike. Često je posećivao Luvr i u čuvenom muzeju obilazio prostorije u kojima su izloženi predmeti iz Egipta. Taj uticaj je vidljiv na slici, jer je mnoge likove naslikao iz profila. Zabeleženo je da je isecao stranice iz modnih časopisa da bi verno naslikao haljine žena na platnu.

Slikarska tehnika kojom je radio Žorž Sera, svodi se na rad kratkim, sitnim potezima četkice (points) i korišćenje čistih komplementarnih boja: crvene i zelene, ljubičaste i žute, plave i narandžaste sa belom. Na primer, suknja žene sa suncobranom u centru slike je narandžasto-ružičaste boje i baca plavu senku. Njena crvena jakna je u suprotnosti sa jarkozelenom travom. Suknja žene sa suncobranom koja hoda pored čoveka izgleda kao da je pretežno ljubičasta, ali se sastoji od bezbroj nijansi.

Tehnikom tačkastih poteza stvorene su svetlosne vibracije na slici Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat. Gledane iz daljine, boje se mešaju zahvaljujući nesavršenosti oka posmatrača, i stvaraju naglašen osećaj treperavosti. Ovom tehnikom verno je dočarana treperava atmosfera toplog letnjeg dana, a travnjak je jasnom linijom podeljen na zone svetlosti i senke. Delovi scene koji su neposredno izloženi zracima Sunca pomešani sa tačkicama žute i narandžaste boje kod posmatrača stvaraju utisak jakog bleska. U senci preovlađuju kratki potezi četkicom u plavim nijansama, i ponekom žutom i narandžastom nijansom. Na taj način Sera je majstorski "zarobio" zrake koji uspevaju da prodru kroz krošnje drveća. Da bi postigao potpun optički utisak Sera nije platno stavio u zlatni okvir, već je oslikao ram oko slike.

Na slici Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat, Sera prikazuje građane Pariza, predstavnike različitih staleža u uobičajenoj šetnji i odmoru na obalama Sene. Naslikani su i detalji po kojima se vidi da je scena na slici sa kraja XIX veka, što je naročito naglašeno odećom koja je bila moderna u to doba. Lađar grubog lica leži u travnjaku pored dame čija se pripadnost srednjoj klasi prepoznaje po odeći i lepezi. U toj grupi je i muškarac - kicoš koji svojom pojavom oličava modu tog doba. Dame su u korsetima koji im naglašavaju struk i ističu grudi.

Figure na slici su raspoređene u perspektivnom smanjenju. Muškarac i žena sa majmunom koga vodi na uzici veći su, čak neskladno, od svih ostalih figura. Sera je uradio perspektivu tako da platno mora da se posmatra iz desnog ugla, a ne sa strane pravo ispred slike.

Slika Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat je izložena na izložbi impresionista u Parizu 1886. godine i izazvala je oduševljenje posetilaca. Sasvim običan prizor Parižana koji se nedeljom odmaraju duž obale Sene privukao je pažnju neobičnom tehnikom i svežinom teme. O svom delu Žorž Sera je govorio: "Slikao sam na ovaj način, jer sam želeo da prodrem i ostvarim nešto novo - vrstu slike koja je nepogrešivo samo moja."

Pročitano 8970 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Maj 2019 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Sera - Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat