Artnit

Četvrtak, 06 Septembar 2018 10:25

Anri Edmond Kros - Pejzaž Istaknut

Francuski slikar i grafičar Anri Edmond Kros je bio jedan od glavnih predstavnika neoimpresionizma, koji je isticao podelu površina u njihove osnovne hromatske komponente, opisane istačkanim potezima četkice ujednačene veličine i oblika. Slika Pejzaž iz oko 1896-1899. godine, koja pripada ovom slikarskom pravcu danas se nalazi u Muzeju umetnosti u Honoluluu.

Anri Edmond Kros je izjavio da su neoimpresionisti "mnogo više zainteresovani za stvaranje harmonija čiste boje, nego za usklađivanje boja određenog pejzaža ili naturalističke scene". "Ovi pejzaži... nisu samo stranice sjajne lepote, već motivi koji sadrže lirski osećaj emocije. Njihove bogate harmonije zadovoljavaju slikarsko oko, a njihova raskošna vizija je poetsko zadovoljstvo. Sve je svetlo i šarmantno..."

Na slici Pejzaž Anri Edmond Kros prikazuje pejzaž na jugu Francuske kako bi "uhvatio" živopisno svetlo i intenzivnu boju. On koristi čiste boje i pravougaone poteze četkice. Tekstura stvorena od polja, tamne šume, nagnute planine i neba kombinuje se sa svetlim bojama kako bi se stvorio snažan dekorativni efekat.

Pročitano 1761 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Edmond Kros - Pejzaž