Artnit

Subota, 25 Avgust 2018 11:01

Vilijam Merit Čejs - Žmurke Istaknut

Američki slikar Vilijam Merit Čejs je bio poznat kao predstavnik impresionizma. Na slici Žmurke, koju je naslikao 1888. godine fokusira se na poznatu temu iz XIX veka decu koja se igraju. Tamne boje na slici su dobro postavljene u tradiciji Minhenske škole, dok slomljeni potezi četkice i prikaz minijaturnog trenutka u vremenu uhvaćenom svetlom predočavaju pejzaže koji sadrže zreli stil Čejsa. Danas se slika nalazi u kolekciji Filips u Vašingtonu.

Na slici Žmurke prikazane su dve devojčice koje se igraju žmurke u raskošnom i egzotičnom enterijeru. Jedna se krije, a druga je i dalje traži. One su nalik na eho, skoro ponavljanje jedne od druge. Obe su plavokose, obučene u bele haljine i vide se otpozadi i bez lica. Njihova tela stvaraju dijagonalu koja prolazi kroz sliku i naglašava njihove razlike.

Naglašenom štednjom predmeta i potcenjivanjem boja stvorena je kompozicija slike koja je istovremeno radikalna i misteriozna. Uključena su samo četiri predmeta - stolica, slika ili ogledalo, orijentalna zavesa i vrata ili zavesa iza koje se devojčica krije dok gleda svoju drugaricu. Vilijam Merit Čejs je decentralizovao sliku, podigao liniju horizonta i osporio zakone gravitacije. Slika ili ogledalo na zidu klizi nagore iznad ivice platna, prazna stolica pluta, a jedna devojčica kao da lebdi pred svetlom.

Pročitano 2130 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 21 April 2021 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilijam Merit Čejs - Žmurke