Artnit

Četvrtak, 23 Avgust 2018 10:15

Vinsent van Gog - Leptiri i makovi Istaknut

Serija slika Vinsenta van Goga Leptiri iz 1889. i 1890. godine obuhvata najmanje četiri slike leptira i jednog moljca. Slika sa sličnom temom Leptiri i makovi, koju je naslikao 1890. godine može se uporediti sa omiljenim japanskim motivima često oslikavanim na porcelanu Maiji radionica. Danas se ova slika nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Na slici Leptiri i makovi su prikazani živopisni crveni makovi na stabljikama i bledožuti leptiri, koji kao da plutaju na površini izvijenih tamnozelenih stabljika i potisnutih zelenih pupoljaka na žutozlatnoj pozadini. Različitim nijansama zelene boje zamršene su stabljike, listovi i latice makova. Iako je slika sastavljena od prirodnih motiva, Van Gogovi slojevi formi leptira i makova sugerišu dekorativni kvalitet tekstila ili paravana.

Kada je Vinsent van Gog slikao sliku Leptiri i makovi, počeo je da slika cveće i leptire i popunio je plavom pozadinom tek nakon toga. Ovo je očigledno zbog toga što široki potezi plave boje povremeno pokrivaju zelene stabljike cvetova. Van Gog je ostavio i deo slike sa vidljivom golom tkaninom.

Pročitano 2974 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Novembar 2018 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Leptiri i makovi