Artnit

Petak, 17 Avgust 2018 10:33

Nikolaj Rerih - Ruski Uskrs Istaknut

Na ranije radove ruskog slikara, filozofa, naučnika i pisca Nikolaja Reriha uticao je simbolizam, koji verovatno sugeriše njegovu fascinaciju i radoznalost kao deteta za kolekciju masonskih simbola svog dede. Kako je sve više proučavao pravoslavni misticizam i teozofiju i tragao za duhovnom istinom tokom svojih mnogih putovanja, njegove slike se usmeravaju ka apstraktnijem pristupu. Sliku Ruski Uskrs, poznatu i po nazivu Uskršnja povorka i Uskršnja noć naslikao je 1920. godine. Ova slika se danas nalazi u Novoj Ermitraž kolekciji galerije u Moskvi.

Izražavanje duhovnih koncepata u slikarstvu od Nikolaja Reriha je zahtevalo pristup izvan realizma, slično teozofskom učenju ukrajinske okultiskinje i filozofkinje Helene Blavatski, koja je tvrdila da reči našeg jezika nisu u potpunosti sposobne da opisuju prosvećene domene izvan našeg znanja. Teškoće u izražavanju "drugih svetskih" koncepcija dovela ga je do jednostavnosti u njegovom radu koji se više oslanjao na boju, a manje na tačno prikazivanje formi, što je uočljivo i na slici Ruski Uskrs.

U središtu slike Ruski Uskrs je pravoslavna crkva na čijim stepenicama se kreće religiozna povorka pod jasnom zvezdanom noći. Svetlost baklji i osvetljenost crkve stvara mistični osećaj i ističe se na tamnoplavoj pozadini.

Pročitano 2261 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 April 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Nikolaj Rerih - Ruski Uskrs