Artnit

Sreda, 17 April 2013 21:30

Tomas Ekins - Čas iz hirurgije Istaknut

Čas iz hirurgije, Tomasa Ekinsa iz 1875. godine smatra se za najznačajnije delo američkog slikarstva XIX veka. Na slici je primetan nesumnjiv uticaj Gustava Kurbea, Kloda Monea i Dijega Velaskeza. Slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Slika Čas iz hirurgije prikazuje snažno i realistički u prirodnoj veličini tok jedne operacije, uklanjanja dela obolele kosti iz butine pacijenta. Poznati sedamdesetogodišnji hirurg, doktor Samuel D. Gross drži predavanje studentima amfiteatra Medicinskog fakulteta Džeferson. Njegovo lice je osvetljeno i ističe se u odnosu na ostale likove na slici. On se mirno okreće ka doktorima koji vrše operaciju i prema figuri slikara Ekinsa koji je naslikan na desnoj strani platna.

Dok se vrši operacija studenti u različitim položajima tela i sa različitim izrazima lica posmatraju njen tok. Šef klinike dr James M. Barton savija se preko pacijenta, dok mlađi asistent dr Charles S. Briggs drži njegove noge, a dr Daniel M. Appel pravi rez. Anesteziolog dr W. Joseph Hearn drži savijenu maramicu natopljenu hloroformom preko lica pacijenta, dok službenik klinike dr Franklin West beleži postupak operacije. .

Pretpostavlja se da je pacijent na slici mlad čovek, iako izloženi delovi tela ne pokazuju primetno da li je muškog ili ženskog pola. Ekins dodaje dramatičnost ovoj slici slikanjem usamljene, uznemirene žene na levoj strani, verovatno majke pacijenta, koja drži ruke na licu i njima zatvara oči. Njena dramatična figura je u snažnom kontrastu sa mirnim, profesionalnim izrazima lica doktora.

Tomas Ekins je bio veoma zadovoljan ovom slikom i izjavio je da je mnogo bolja od svega što je dotada uradio. Slika međutim, nije naišla na dobar prijem i konačno je sliku kupio Medicinski fakultet Džeferson u Filadelfiji, za samo 200 dolara. Kada je prvi put izložena slika sa realnim prizorom operacije, koja ne skriva nijednu neprijatnu pojedinost naišla je na kontraverzne kritike. Smatrana je za moćnu, fascinantnu sliku, ali se osuđivalo i njeno izlaganje zbog posetilaca koji su mogli da budu slabih nerava. Konzervativni kritičari su to delo javno nazivali "degradacijom umetnosti".

Slika Čas iz hirurgije danas dokumentuje deo istorije medicine i pokazuje kako je operaciona sala izgledala u XIX veku. Ona odaje priznanje hirurgiji i njenom napretku, jer dotada je hirurgija bila uglavnom povezana sa amputacijom. U umetnosti ova slika predstavlja sjajno ispunjenje Baudelairevog zahteva za slikarstvom koje izražava heroizam modernog života.

Pročitano 2336 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Tomas Ekins - Čas iz hirurgije