Artnit

Sreda, 06 Juni 2018 10:44

Elejn de Kuning - Autoportret Istaknut

Elejn de Kuning je bila američka apstraktna ekspresionistička i figurativna ekspresionistička slikarka posle Drugog svetskog rata. Slika Autoportret iz 1946. godine u potpunosti potvrđuje njeno prisustvo kao umetnice i portretiskinje. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu.

Na slici Autoportret Elejn de Kuning je predstavila sebe u onome što može biti postavka ateljea, ali ona drži blok za crtanje umesto materijala za slikanje. Obučena u pantalone, sa rolkom, radničku bluzu i rolku ispod nje, direktno se suočava sa posmatračem.

Pseudo-apstraktno dodiruje ovaj inače klasičan portret koji je veoma u stilu američkog slikara i likovnog kritičara Ferfilda Portera, koji je bio blizak prijatelj sa Elejn i njenim suprugom holandsko-američkim slikarom Vilemom de Kuningom. Slika Autoportret uključuje više predmeta mrtve prirode koji su raspoređeni u pozadini slika na zidu i još uvek odražavaju godine intenzivnih instrukcija njenog supruga Vilema de Kuninga, koji je zahtevao da gleda na predmete i razmake između njih kako bi razvila osećaj za slikovnu organizaciju. Kasnije se Elejn prisećala: "Sve je bilo stvar tenzije između predmeta ili ivica i prostora."

Sredinom 1940-ih godina Elejn i Vilem su bili siromašniji nego ikada, a oboje su imali velike poteškoće u prodaji bilo kog rada. U pokušaju da zarade novac, Elejn de Kuning je naslikala ovaj realistički autoportret i prodala ga je svojoj sestri za iznos od 20 dolara, što je tada opisala kao "dobar novac".

Pročitano 2014 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Elejn de Kuning - Autoportret