Artnit

Četvrtak, 03 Maj 2018 11:18

Anri Žan Gijom Martin - Portret umetnika Istaknut

Iako se francuski slikar Anri Žan Gijom Martin smatra za postimpresionističkog slikara, neki likovni kritičari su ga grupisali i u simbolističke slikare, a najpoznatiji je po svojim impresionističkim slikama. Tehnika slike Portet umetnika, koju je naslikao oko 1912. godine povezuje ga sa neoimpresionizmom. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Anri Žan Gijom Martin koristi nove tehnike koje su uveli neoimpresionisti i veliku slikarsku tradiciju. Na slici Portret umetnika paleta koju drži Anri Žan Gijom Martin jasno ima izražajnu ulogu, simbolišući njegovu profesiju.

Usvajanjem podele boja, Anri Žan Gijom Martin pokušava da uhvati vibrirajuće svetlo na jugu Francuske na slici Portret umetnika. On koristi tačke i pruge boja, smeštene blizu već debelog sloja. Ova tehnika podseća na tehniku francuskog neoimpresionističkog slikara i vojnog oficira Albera Diboa Pilea, jednog od prvih umetnika koji su prihvatili pointilizam. Na ovom autoportretu je harmonično integrisana u veliku francusku slikarsku tradiciju, primenjenu na rigorozan, ali fluidan stil crtanja i na spektakularnu ali naizgled prilično prirodnu kompoziciju.

Pročitano 1957 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Decembar 2018 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Žan Gijom Martin - Portret umetnika