Artnit

Nedelja, 14 April 2013 21:20

Žak Luj David - Sokratova smrt Istaknut

Francuski slikar Žak Luj David je najviše slikao istorijske kompozicije i herojske teme, antičke i savremene. Tema i motiv slike Sokratova smrt potiču iz antike. Motiv slike je aluzija na Sokratovo učenje koje je za cilj imalo buđenje skepticizma i nepokornosti. Slika je nastala u godini Francuske revolucije, 1787. godine po narudžbini braće De Montinji. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika predstavlja poslednje trenutke grčkog filozofa Sokrata, koji je osuđen na smrt zbog "kvarenja" grčke omladine svojim učenjem, kao i zbog stvaranja sopstvenih božanstava. Sokratu je dat izbor između izgnanstva, čime bi se odrekao svog učenja, i smrti, ispijanjem kukute.

Kompozicija slike je horizontalna, i širi se kao kakav antički reljef paralelno sa planom slike. Likovi su čvrsti i nepomični, kao kipovi. Sokrat i njegovi učenici, među kojima je najpoznatiji Platon su naslikani u jednostavnom arhitektonskom okruženju i izrazito hladnim koloritom. Dubina prostora naglašena je prikazom detalja iz susedne prostorije koja se nazire kroz otvor na zidu. Osvetljenje je oštro usredsređeno i baca precizne senke, što je izvedeno od Karavađa. Detalji na slici, kao što su ruke i noge, nameštaj, faktura kamenih površina prikazani su veoma realistično. Zahvaljujući tome, slika je dobila svojstvo života što je prilično iznenađujuće u jednom tako doktrinarnom prikazu novog idealnog stila.

Sokrat je prikazan u trenutku kada uzima pehar sa otrovom od učenika dok desnom rukom pokazuje prema nebu kao znaku poštovanja prema bogovima i besmrtnosti duše. Sokrat koji svesno poseže za peharom smrtonosnog soka od kukute ravnodušno nastavlja da govori o onome što je zaista bitno, o idealima i ciljevima. Ovakav njegov položaj asocira na Rafaelovu sliku Atinska škola. Sokrat, koji se sprema da ispije pehar sa otrovom, prikazan je ovde ne samo kao primer antičke Vrline, već i kao osnivač "religije Razuma", lik sličan Hristovom (u prizoru na slici učestvuje dvanaest učenika).

Žak Luj David je slikom Sokratova smrt, koja je rađena u duhu klasicizma preneo na svoj način moralnu pouku revolucionarima kako se za ideje bori i umire. Istovremeno ovo remek-delo naglašava nebitnost odnosa života i smrti i ističe da je jedino važno držati se svojih principa i ideala.

Pročitano 11803 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Maj 2019 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žak Luj David - Sokratova smrt