Artnit

Subota, 13 April 2013 20:49

Uroš Predić - Kosovka devojka Istaknut

Uroš Predić, jedan od najvećih srpskih slikara realizma započeo je rad na slici Kosovka devojka pred Prvi svetski rat, a završio 1919. godine. Kosovka devojka je naslikana u duhu akademskog realizma prema ikonografskom modelu slikara Ferda Kikereca iz 1879. godine. Ova slika je sigurno njegova najpoznatija slika i često je reprodukovana i kopirana. Slika se danas nalazi u Muzeju grada Beograda.

Uroš Predić je na slici Kosovka devojka prikazao bojište neposredno posle Kosovske bitke 1389. godine. Istorijska kompozicija je smeštena u letnji pejzaž, u zoru, kada se na nebu rađa dan, a priroda budi procvetalim makovima.

U prvom planu slike je devojka, koja pruža pomoć ranjenom srpskom junaku, Orlović Pavlu, pojeći ga vodom iz zlatnog putira. Na njihovim licima se vidi ozbiljnost, patnja, bol, ali i nada u isto vreme. Devojka je odevena u narodnu srpsku srednjovekovnu odeću koja je bogato ukrašena vezom. Zlatni putir iz koga napaja junaka ima neobičan oblik, dok je drugi zlatni putir sa peškirom na kojem se vide obrisi krvi, postavljen iza njenih leđa. Ranjeni srpski junak Orlović Pavle je u raskošnoj odeći. Bodež na pojasu je bogato ukrašen, a na njegovoj raskopčanoj dolami nalaze se sa obe strane belim vezom izvezeni krstovi. Njegov mač je okrvavljen i polomljen, a ispod njegovih nogu je štit nad kojim je ruka sa okrvavljenim jataganom mrtvog turskog vojnika. Njegovo lice je okrenuto ka nebu, dok je glava mrtvog Turčina, u odeći ukrašenoj zlatom, okrenuta ka zemlji.

Sa desne strane u pozadini slike vide se pali borci i dva konja, beli koji je oboren i ubijen i dorat koji stoji bez jahača. Na levoj strani slike leži mrtav turski vojnik sa strelom u grudima.

Slika je puna simbolike i detalja koji se mogu različito tumačiti i analizirati. Ranjeni junak Orlović Pavle je bio Rudnički vojvoda i jedan od najpouzdanijih ljudi cara Lazara. Prema predanju on je bio sin vojvode Vuka i potomak čuvenog vojvode Grgura Orlovića, a njegovo ime se vezuje za pripadnost viteškom Redu Zmaja. Kroz njegov naslikani lik prikazani su svi junaci Kosovskog boja. Bezimena devojka iz naroda simboliše sačuvanu čast otadžbine i produžetak života.

Slika Kosovka devojka, nije samo prikaz jedne istorijske scene, rezultat želje slikara Uroša Predića da na platnu ostavi svoje viđenje dešavanja na Kosovu polju posle boja. Njome se posmatraču prenose i poruke ne samo vezane za Kosovski boj iz 1389. godine, već za kosovski fenomen.

Pročitano 20533 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Uroš Predić - Kosovka devojka