Artnit

Sreda, 11 April 2018 10:34

Šarl Fransoa Dobinji - Žetva Istaknut

Francuskog slikara Šarla Fransoa Dobinjija, jednog od slikara Barbizonske škole od 1843. godine privlači slikanje pod vedrim nebom na otvorenom. Velika, svetla slika Žetva, koju je naslikao 1851. godine svojim širokim, otvorenim horizontom pod svetlim nebom i korišćenjem drugačijih čistih boja najavljuje radove impresionista na otvorenom. Ova slika na Pariskom salonu 1852. godine privlači veliku pažnju i predstavlja prvi Dobinjijev veliki uspeh. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Žetva je zasnovana na realističkom stilu. Monumentalne dimenzije ove slike ukazuju da je slikana u ateljeu. Međutim, Šarl Fransoa Dobinji ostaje jedan od prvih slikara koji pokušava da uhvati efemernost korišćenjem svetlosnih tonova i brzih poteza četkice, što ga čini jednim od velikih majstora savremenog pejzaža, kome su se divili umetnici kao što je Vinsent van Gog.

Na slici Žetva celo selo je označeno sa plavim kvadratima i ono izgleda kao šahovska tabla. Veliko nebo zauzima najveći deo slike. U prvom planu je polje sa pšenicom koje preseca uzak put i na kome se ističu plavi i crveni cvetovi. Sve aktivnosti su slikovito grupisane oko zlatnog plamena, kao što su ljudi koji sakupljaju snopove pšenice i utovaruju ih u teretna kola, žene u sredini koje sakupljaju snopove i užurbana žena sa snopom pšenice koja ide po uskoj stazi, dok natovarena teretna kola snopovima pšenice vuku konji. U središtu slike, Dobinji je koristio poteze četkice bez boje da istakne brazde, čineći ih svetlucavim. U pozadini su male kuće, drveće i nekoliko stogova sena.

Braća Gonkur su posvetili slici Žetva dug komentar: "Ružičasti zraci svetlosti seku preko cele širine neba. Debeli potezi četkice, zamrljani sa plavom bojom, označavaju odsečene stabljike mladih useva."

Pročitano 2392 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Šarl Fransoa Dobinji - Žetva