Odštampajte ovu stranicu
Petak, 23 Mart 2018 11:23

Herbert Rid - O Polu Sezanu Istaknut

Pol Sezan - Autoportret sa beretkom Pol Sezan - Autoportret sa beretkom

Sezan je uvek isticao da je ljudska percepcija u suštini "nejasna", i u pismu Žoakenu Gaskeu govori o "onim nejasnim senzacijama koje rođenjem donosimo na svet". Ali je mislio da umetnik treba da bude u stanju da koncentracijom i "istraživanjem" unese red u tu zbrku, i da je umetnost u suštini postizanje tog strukturalnog reda unutar polja naših vizuelnih senzacija.

O umetnosti je govorio da je to "teorija razvijena i primenjena u dodiru s prirodom", da prirodu treba predstavljati "pomoću valjka, lopte, kupe, sve u odgovarajućoj persepktivi, tako da je svaka strana nekog predmeta upravljena prema jednoj središnoj tački". "Napredak se može postići samo pomoću prirode, a oko se vežba u dodiru s njom. Gledanjem i radom ono postaje koncentrično. Hoću da kažem da u pomorandži, jabuci, činiji ili glavi postoji jedna kulminativna tačka i ta je tačka uvek - uprkos izvanrednom efektu svetlosti i senke i senzacija boja - najbliža našem oku. Ivice predmeta se primiču ka središtu našeg horizonta."

Moglo bi se reći da je Sezan otkrio protivrečnost koja je sadržana u samom procesu umetnosti - problem koji je postojao i za Grke, kao što možemo da vidimo iz Platonove rasprave o mimezisu ili podražavanju. Želi se da se da slika onoga što vidimo bez ikakvog izvrtanja prouzrokovanog emocijom ili intelektom, bez ikakvog sentimentalnog preuveličavanja ili romantične "interpretacije", u stvari, bez ikakvih slučajnih osobina prouzrokovanih atmosferom ili čak svetlošću - Sezan je više puta izjavljivao da za slikara svetlost ne postoji. Ali, polje vizuelnih senzacija nema određenih granica, u njemu su elementi razbacani ili zbrkani. Tako mi uvodimo fokus i pokušavamo da našu vizuelnu senzaciju povežemo s tom izabranom tačkom. Rezultat je ono što je sam Sezan nazvao "apstrakcijom", jedno nepotpuno predstavljanje vidnog polja, "kupa", tako reći, u koju usredsređeni predmeti padaju s osećanjem reda ili kohezije. Na to je Sezan mislio pod izrazom "konstrukcija po ugledu na prirodu" i tako je shvatao ostvarivanje motiva. To ga je učinilo "praocem nove umetnosti".

Iz dela Istorija modernog slikarstva od Sezana do Pikasa

Pročitano 2603 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Decembar 2019 11:20
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci