Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 12 Mart 2018 12:07

Ralf Albert Blaklok - Pejzaž Istaknut

Američki romantičarski slikar Ralf Albert Blaklok je poznat po pejzažima povezanim sa pravcem u umetnosti nazvanim tonalizam, kojeg odlikuje intimno predstavljanje predela iz prirode. Slika Pejzaž iz 1885-1895. godine je tipična za velike šumske scene koje je naslikao pre nego što je bio zatvoren u mentalnu ustanovu 1899. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Pejzaž, kao i u mnogim njegovim slikama, Ralf Albert Blaklok prevazilazi posmatranu temu da bi izrazio sopstvenu viziju. Iako ambiciozna po veličini, slika nije grandiozna, a panoramski vidik ne pokazuje prirodno čudo, dramatično vreme ili čak prepoznatljiv lokalitet. Umesto toga, Blaklok predstavlja čist pejzaž u neodređenom vremenu dana i istražuje mogućnosti boje, teksture i forme. Ekspanzivni pejzaž je uokviren šumskim čestarom od gustog žbunja i drveća, a atmosferom dominiraju prozračni tragovi svetla.

Tehnika Ralfa Alberta Blakloka je veoma lična i svojim individualističkim stilom slika Pejzaž poziva posmatrača u blistavu, skoro drugu oblast. Prostoru se daje dubina korišćenjem svetlosti.

Pročitano 1881 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 06 Januar 2020 11:50
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci