Artnit

Nedelja, 04 Mart 2018 11:29

Artur Dav - Jarac Istaknut

Artur Dav se često smatra za prvog američkog apstraktnog slikara. On je koristio širok spektar medija, ponekad i u nekonvencionalnim kombinacijama da bi stvorio apstraktne pejzaže. Na svojoj porodičnoj farmi, gde je živeo od 1933. do 1938. godine, naslikao je sliku Jarac 1935. godine, a iste godine prvi put izložio u galeriji Alfreda Stiglica u Njujorku. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Uprkos evidentnom uticaju francuskog modernizma, i na slici Jarac rad Artura Dava se čvrsto nalazi unutar kulturnih i umetničkih tradicija poštovanja prema američkoj zemlji, s obzirom na prirodu kao živu prošlost nacije. On je bio centralni član grupe američkog fotografa Alfreda Stiglica, pionira fotografije i impresarija avangarde, koja je bila prva moderna u američkoj umetnosti. Ova grupa je stvorila dela koja su inovativna i često apstraktna u smislu njihovog stila, boje, kompozicije i forme.

Privučen bezvremenošću prirode, koju je tumačio savremenim apstraktnim rečnikom boje, forme, linije i veličine, Artur Dav prikazuje jarca na istoimenoj slici Jarac kao deo samog pejzaža. Jarac nije prikazan u naturalističkim bojama, već u tonovima tla, lišća, vode i neba, a njegove forme se spajaju sa apstraktnim formama tla, lišća, vode i neba.

Pročitano 2065 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Januar 2021 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Artur Dav - Jarac