Artnit

Sreda, 28 Februar 2018 11:27

Antoan Šintreuil - Kiša i sunce Istaknut

Mnoge slike francuskog slikara pejzaža Antoana Šintreuila, izložene na Pariskom salonu karakteriše njihov pastoralni pogled postavljen u ogromnoj, širokoj kompoziciji. Sliku Kiša i sunce koju je naslikao 1872-1873. godine odlikuje širina i jednostavnost, kao i atmosfera pejzaža koja nastaje u prefinjenoj vibraciji svetlosti i slobodi kolorističkog izraza. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Kiša i sunce je delikatni atmosferski pejzaž. Posebno je izražen dramski tretman atmosfere i svetlosti. Promenljivi svetlosni tonovi i fluid teksture veoma uspešno reprodukuju kontrastne efekte kiše i sunca, otkrivajući svežinu i osećajnost Antoana Šintreuila. To interesovanje za svetlosne efekte učinilo ga je prethodnikom impresionista.

Kada je slika Kiša i sunce izložena na Pariskom salonu 1873. godine francuski likovni kritičar Žil Antoan Kastanjari je rekao: "Ovaj efekat kiše i sunca na površini močvare u kome je stado goveda, zaista je divan, a izjednačen je sa neverovatnim nebom koje kupa celi pejzaž svojim zlatnim svetlom."

Pročitano 1913 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Decembar 2019 15:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Antoan Šintreuil - Kiša i sunce