Artnit

Ponedeljak, 08 April 2013 21:52

Ežen Delakroa - Grčka izdiše na ruševinama Misolungija Istaknut

Francuski slikar Ežen Delakroa je imao posebne simpatije za grčki narod i podržavao je njihovu borbu protiv Turaka za nezavisnost. Jedna od nekoliko slika koja prikazuje tu borbu je Grčka izdiše na ruševinama Misolungija iz 1827. godine. Slika se danas nalazi u Muzeju likovnih umetnosti u Bordou.

Slika Grčka izdiše na ruševinama Misolungija je bila inspirisana trećom turskom opsadom grčkog grada Misolungija 1826. godine. Za vreme ove opsade koja je trajala skoro godina dana Grci su odlučili da pokušaju masovni proboj, kako bi pobegli od gladi i epidemija. Njihov pokušaj se pretvorio u katastrofu sa velikim brojem žrtava. Za ovaj događaj Delakroa se zainteresovao, ne samo zbog simpatije prema grčkom narodu i njihovoj borbi za nezavisnost, već i zbog toga što je u ovom gradu umro njegov omiljeni pesnik Džordž Gordon Bajron, koji je tamo otišao da podrži borbu Grka.

Da bi prikazao jednu od najkrvavijih epizoda u grčkom ratu za nezavisnost protiv Turaka, Delakroa se opredelio za alegoriju. Njegovi prvi crteži pokazuju da je u početku planirao skoro kvadratnu kompoziciju slike u čijem fokusu bi bila ženska figura savijena od tereta bola. Kada je došao na ideju da naslika simboličku žensku figuru koja se diže iz ruševina, osa scene je pomerena, a kompozicija je postala monumentalna. Komplikovana scena sa slike Pokolj na Hiosu svedena je na ono što je bitno, i slika je tako dobila mnogo u vizuelnom i emocionalnom jedinstvu.

Grčka je prikazana kao mlada žena koja stoji na kamenu, i ona zauzima najveći deo slike. Mlada žena nosi tradicionalnu grčku nošnju, njene grudi su delom ogoljene. Nezaštićena žena deluje kao kakav svetac - mučenik. Nemoćno je raširila ruke ka strašnoj sceni, masovnom samoubistvu Grka koji su izabrali da se ubiju i unište svoj grad, pre nego da se predaju Turcima. Ruka mrtvog grčkog borca, zgnječenog među ruševinama, viri ispod njenih nogu. U pozadini tamnoputi Turčin sa žutim turbanom, koji simboliše neprijatelja, postavlja zastavu u zemlju.

Mračno, olujno nebo naglašava sumornost teme. Glatke i meke beline i valeri ljudske puti istaknuti su pomoću tamnih plavih i crvenih boja. Snažni razigrani fluidni potezi četkicom naglasili su emocionalnost tragičnog događaja.

Kada je izložena, slika Grčka izdiše na ruševinama Misolungija, izazvala je različite kritike. Tako je veliki francuski pesnik Šarl Bodler pohvalio to delo i uporedio ga sa "odvažnošću Mikelanđela i plodnošću Rubensa". Neki likovni kritičari se nisu slagali sa njegovom ocenom. Oni su smatrali da Delakroa treba da bude manje "veseo i bujan" na ovoj slici.

Slika Grčka izdiše na ruševinama Misolungija, Ežena Delakroa odaje počast herojskom otporu 4000 branilaca grada u čijoj opsadi je učestvovalo 35 000 vojnika, koje su podržavale turske flote 1825. godine. Ona je istovremeno univerzalni simbol borbe protiv tiranije.

Pročitano 8563 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 19 April 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Grčka izdiše na ruševinama Misolungija