Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 16 Januar 2018 12:01

Anri Fanten Latur - Ruže i ljiljani Istaknut

Slike cveća francuskog slikara i grafičara Anrija Fantena Latura su istovremeno krajnje prirodne predstave onoga što je video ispred sebe i formalna vežba u tonalnim harmonijama i ultrasuptilnim promenama boje. Slika Ruže i ljiljani, koju je naslikao 1888. godine, pokazuje virtuoznu manipulaciju bojom, ne samo sa potezom četkice, već i upotrebom vrha četkice i grebanjem. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Ruže i ljiljani pokazuje klasične kvalitete harmonije, ravnoteže i spokojstva. Anri Fanten Latur prikazuje buket ruža u maloj staklenoj posudi i buket ljiljana u većoj staklenoj čaši postavljene na tamnobraon stolu. Boje svežeg cveća ističe svetlobraon pozadina.

U pismu britanskom slikaru, grafičaru i litografu Džejmsu Meknilu Visleru iz 1860-ih godina, Anri Fanten Latur je opisao sliku Ruže i ljiljani kao "misterioznu harmoniju forme i boje". U tipičnoj studiji ruža u staklenoj posudi, delikatni tonski opseg varira od ružičasto-bele do bledožute, a tople tamnocrvene i ljubičaste se neprimetno mešaju u hladne žute i bele cvetove kao da su umetnički mediji bili vez, a ne slika. Nasuprot tome u studiji ljiljana u staklenoj čaši ističu se duge zelene drške u vodi, na kojima su beli cvetovi sa izraženim žutim prašnicima.

Pročitano 2880 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci