Artnit

Sreda, 10 Januar 2018 12:12

Vasilij Maksimovič Maksimov - Bolestan muž Istaknut

Među umetnicima koji su slikali na temu seljačkog života u Rusiji, Vasilij Maksimovič Maksimov zauzima posebno mesto. On je bio istaknuti član grupe Peredvizhniki, uticajnog udruženja realističkih slikara čiji je cilj bio da ostvare umetničke trendove Moskve i Sankt Peterburga u manje otmenim ruskim pokrajinama. Svoju poznatu sliku sa temom iz života seljaka Bolestan muž, koja se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi, naslikao je 1881. godine.

Na slici Bolestan muž Vasilij Maksimovič Maksimov prikazuje prizor iz života seljaka u maloj sobi koja odiše siromaštvom. Predstavljen je dirljiv i intiman portret žene koja kleči i moli se za oporavak svog muža. Njena gola stopala izviruju ispod duge haljine. Na krevetu pored nje leži njen muž pokriven ćebadima, a ispred njega je stočić sa hranom. Iznad njega na zidu okačene su ikone i izgleda kao da iz zida probija tračak svetlosti, koji simboliše nadu u ozdravljenje.

Iako u poslednjih dvadeset godina njegovog života realizam nije bio tako moderan, Vasilij Maksimovič Maksimov je odbijao da menja svoja umetnička uverenja. On je nastavljao da slika scene iz seoskog života, koje su bile gotovo bez kupaca. I njegov život, kao i delić života koji je prikazao na slici Bolestan muž bio je pun siromaštva i bolesti.

Pročitano 1700 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Maksimovič Maksimov - Bolestan muž