Artnit

Nedelja, 17 Decembar 2017 12:14

O pojmu dizajna Istaknut

Dizajn je kao pojam i kao delatnost preživljavao značajne i duboke promene. Svoje korene ima u umetnosti i u raznim zanatima, čak nekoliko hiljada godina unazad, o čemu svedoče izvanredni primeri umetničkih dela i upotrebnih predmeta iz starog Egipta i antičke Grčke. Kao fenomen pojavljuje se u zapadnoevropskoj kulturi u drugoj polovini XVIII veka, a afirmiše se krajem XIX i početkom XX veka kada počinje nova epoha u industrijskom razvoju koja stvara funkcionalne proizvode oplemenjene lepotom.

Istorijski gledano dizajn je nastao iz jedinstva oblika i funkcije. Stvarajući oblik i funkciju nastajao je i sam dizajn kao stvaralačka delatnost kakva je danas. Američki dizajner Henri Drajfus početke dizajna vezuje za praistoriju. On kaže: "Počelo je kada je praistorijski čovek instinktivno sklopio šake da bi se na izvoru napio vode, zatim je pronašao školjku kojom je zamenio šake, da bi od gline koju je pronašao oblikovao prvu posudu." Razvoju dizajna doprineli su industrijska revolucija, moćne mašine, razvoj tehnike, tehnologije i materijala. Međutim, u osnovi razvoja dizajna uvek se nalazi čovekov talenat, njegov iskričavi, stvaralački duh, njegovo nepresušno vrelo ideja, veština i zlatne ruke.

Suština pojma dizajna može se izvesti iz same reči. Pojam dizajna potiče od engleske reči design, što u prevodu znači crtež, nacrt, uzorak ili projekat. Ovaj pojam se široko primenjuje u svetu, a u njegovom poimanju postoje različiti stavovi.

Pojam dizajna se konstituiše u okvirima industrijske proizvodnje kao najznačajnijeg aspekta i instrumenta modernizacije društva i masovnog tržišta. Dizajn uspostavlja veze i materijalizuje ideje, formirajući značenje koje se koristi u svakodnevnom životu. Često se označava kao interdisciplinarna delatnost koja povezuje društvene, humanističke i tehničke nauke sa kreativno-umetničkim sadržajem.

Pročitano 2513 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta O pojmu dizajna