Artnit

Ponedeljak, 11 Decembar 2017 14:05

Maks Ernst - Šuma i golubica Istaknut

Nemački slikar, vajar, grafičar i pesnik Maks Ernst je dobro poznavao starogermanske paganske mitove o nemačkim šumama kao misterioznim i opčinjavajućim. U radovima Maksa Ernsta šume se često pojavljuju i podsećaju na osećanja "čarolije i užasa", koja su izazivale šume u blizini njegovog doma iz detinjstva u Nemačkoj. Tema šume i golubice pojavile su se nekoliko puta u Ernstovim radovima, a poznata je slika Šuma i golubica iz 1927. godine, koja se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Na slici Šuma i golubica Maks Ernst prikazuje noćnu scenu šume bizarnih, apstraktnih i pretećih drveća. Unutar ovog gustog šumarka je dečji crtež golubice zarobljene među pretećim drvećem, koju koristi kao simbol koji predstavlja njega, možda u posleratnom traumatičnom stanju.

Slika Šuma i golubica predstavlja pionirsku tehniku "struganja" Maksa Ernsta, razvijenu sa španskim nadrealistom Huanom Miroom, koja podrazumeva ojačavanje boje preko platna kako bi se otkrio otisak predmeta postavljenih ispod. Oblici na slici nastali pomoću ove tehnike stvorili su jako teksturiran i trodimenzionalni izgled slike.

Pročitano 2998 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Decembar 2019 11:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Maks Ernst - Šuma i golubica