Artnit

Utorak, 05 Decembar 2017 11:55

Ežen Delakroa - Korpa cveća Istaknut

S obzirom na društvene i političke nemire u postrevolucionarnom Parizu, Ežen Delakroa se u septembru 1848. godine povukao u svoju seosku kuću u Šamprozeu, gde je naslikao seriju slika cveća namenjenih Pariskom salonu 1849. godine. On se nadao da će "uhvatiti" raznovrsnost i obim vrtnog cveća, a zbog mogućnosti mraza radio je brzo i naslikao pet slika. Od ovih pet jedino su dve po njegovom mišljenju mogle da se izlože na Pariskom salonu, Korpa cveća poznata i po nazivu Prevrnuta korpa cveća u parku koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku i Voće na pijedestalu, koja se nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Iako je Ežen Delakroa radio skice stabala, biljaka i cveća tokom svoje karijere, Korpa cveća je bila njegova prva formalna slika cveća. U poređenju sa njegovim monumentalnim slikama savremene istorije, slika je veoma mala.

Za razliku od tradicionalnih mrtvih priroda, koje se uglavnom aranžiraju u zatvorenom prostoru na stolovima, na slici Korpa cveća je prikazan bujni vrt sa zelenim grmovima i drvećem. Velika slamnata korpa cveća je direktno ispod cvetne loze koja sa leve strane slike i staze udesno preko cele širine slike formira neku vrstu luka proscenijuma, nalik na prednju stranu pozornice. Crveni cvetni grmovi na levoj strani su usklađeni sa živopisnim cvetovima na drugom grmlju na desnoj strani, kao i cvetovima u centru. Iz okrenutog poklopca korpe izašlo je obilje cvetova crvenih, žutih, ružičastih i narandžastih. Naglasak na boji i kompoziciji daje opšti utisak harmonije, nešto što su kasnije impresionisti nastojali da stvore u sopstvenim scenama na otvorenom.

Na slici Korpa cveća Ežen Delakroa je "uhvatio" tajne cveća i njegovu neformalnost, a potom ih preveo za posmatrača sa impulsivnom energijom po kojoj je poznat. Na njoj su izražajne sjajne boje, kao i stilski tretman cveća koje se obično slika na potpuno botanički način, bez ikakvog uvažavanja njegovog ponašanja, poezije, fizionomije ili karaktera. Svaki cvet na ovoj slici ima svoj poseban način izražavanja i pokazuje specifične karakteristike svoje vrste.

Pročitano 2174 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 10 Decembar 2019 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Korpa cveća