Odštampajte ovu stranicu
Subota, 02 Decembar 2017 11:30

Pol Kamil Gigu - Pralja Istaknut

Francuski slikar pejzaža Pol Kamil Gigu je imao 26 godina kada je naslikao sliku Pralja. On je bio na početku svoje karijere, studirao na Fakultetu lepih umetnosti u Marseju, koji je bio jedan od najoriginalnijih i najaktivnijih u to vreme u Francuskoj. Njegov direktor Emile Loubon je bio blizak slikarima Barbizonske škole i ohrabrio je svoje studente da izađu i slikaju "iz prirode". Tako je Gigu 1860. godine izaabrao da slika pralju iza sebe. Slika Pralja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Pralja je prikazana žena u položaju koji daje njenom karakteru određenu misterioznost. Ona je obučena u jednostavnu široku haljinu, a na glavi ima veliki slamnati šešir. Položaj njenog tela, posuda iza nje i reka ispred ukazuju da je ona pralja.

Novoprovansalski pesnik Frederik Mistral je istakao da Pol Kamil Gigu na slici Pralja donosi sve u igri kako bi stvorio "verni i večni portret njegove male zemlje", ovo "carstvo Sunca". Jedva definisana pozadina na slici je postavka za postavljanje jedne scene same Provanse. Veliko zeleno polje razbija nebo i daje osećaj težine i oskudice. Međutim, malo je verovatno da je Gigu želeo da prenese društvenu poruku. Njegov cilj je bio da izrazi realnost njegovog regiona, a pre svega je pokušavao da prikaže svu njegovu lepotu, posebno svetlost i ogromnu toplotu opterećenu prašinom. Gigu koristi blistave, mineralne boje, da bi ih pomešao sa pigmentima zemlje. Ovaj utisak je dodatno naglašen gustom, neujednačenom teksturom slike.

Pročitano 1703 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 18 Decembar 2019 11:24
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci