Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 15 Novembar 2017 12:10

Evelin de Morgan - Flora Istaknut

Engleska slikarka Evelin de Morgan je sliku Flora u potpunosti naslikala u Firenci, tokom zime 1894. godine. Slika je bila inspirisana slikama Proleće i Rađanje Venere Sandra Botičelija. Očigledno je da je Flora amalgam. Ipak, za razliku od Botičelijevih slika, Evelin de Morgan prikazuje Floru bez ikakvih figura oko nje. Ova slika se danas nalazi u Fondaciji De Morgan u Londonu.

Na slici Flora prikazana je rimska boginja cveća Flora, posebno povezana sa prolećem ispred nespole ili loquat drveta koje rađa voće u obliku malog žutog jajeta u proleće. Njena haljina ima cvetni dezen, a crveni šal je sa zlatnim lastama. Neki cvetovi padaju niz njenu ruku, a ispred njenih bosih nogu su raznobojni sitni cvetovi. Male ptice, kao što su zeba i češljugar mogu se videti unutar drveta.

Stav boginje na slici Flora je inspirisan slikom Rađanje Venere, sa glavnom figurom u centru, kao i način na koji joj vetar pomera kosu. Ali, haljina boginje inspirisana je njenom haljinom na slici Proleće. Očigledno je da ova slika predstavlja amalgam, ali i dalje izgleda potpuno originalno, možda zato što Evelin de Morgan predstavlja samo boginju, kao jedini fokus slike, dok su u obe Botičelijeve slike dve boginje okružene drugim figurama.

Lep ram slike Flora je izrađen od rezbarenog bora sa završnim pozlaćenim uljanim bojama. Zasnovan je na "tondo" stilu ramova rane italijanske renesanse. Ukrašen je "trakom i cvećem", motivom na delu "torusa" profila i verovatno je savremenik slike.

 

Pročitano 2244 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Maj 2020 10:46
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci