Artnit

Četvrtak, 02 Novembar 2017 12:27

Edgar Dega - Porodica Beleli Istaknut

Tokom svog umetničkog usavršavanja u Italiji, Edgar Dega je oko 1858-1867. godine naslikao sliku Porodica Beleli, poznatu i kao Porodični portret, koja prikazuje porodičnu dramu porodice prognane iz Napulja u Firencu. Iako nije poznato kada ili gde je naslikao sliku, veruje se da je koristio studije urađene u Italiji da završi sliku nakon njegovog povratka u Pariz. On je radio na slici skoro deset godina pre nego što ju je izložio na Pariskom salonu 1867. godine, gde je prošla nezapaženo. Ova slika se danas nalazi u u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Porodica Beleli je portret članova porodice Edgara Dega, tetke, sestre njegovog oca Laure, njenog supruga barona Đenara Belelija i njihovih kćerki Đulije i Đovane. Tetka i deca stoje, manje ili više su napred, dok suprug sedi za pisaćim stolom sa fiokama. Laura Beleli je impresivno dostojanstvena i stroga, a njen pokret je vezan za kćerke. Ona je u crnoj haljini koja simboliše žaljenje za ocem, koji je nedavno umro i pojavljuje se u okviru portreta na zidu iza nje. Nasuprot tome, njen suprug je prikazan u profilu dok se okreće da pogleda svoju ženu i decu i izgleda kao da je odvojen od svoje porodice, a na njegovu povezanost sa poslovanjem i spoljnim svetom ukazuje pozicija do stola sa papirima. Zaklonjen iza fotelje i stola, on izgleda kao da je najmanje potreban u svojoj porodici. Dve devojčice sedmogodišnja Đulija i desetogodišnja Đovana, kojima je skoro umro deda u Napulju obučene su u crne haljine sa belim dodacima i kragnama. Đulija sedi na stolici sa jednom nogom ispod nje i izgleda nestrpljivo, dok Đovana mirno stoji ispred majke.

Ovim portretom remek-delom, Edgar Dega u ranim godinama evocira porodične tenzije koje izoluju svakog člana porodice. Umetničke dimenzije, uzdržljive boje, strukturirane igre otvorenih perspektiva (vrata i ogledala), sve se spajaju u jačanju klime ugnjetavanja. Ovaj porodični portret podseća na flamanske slikare, Antona van Dajka posebno.

Pročitano 2835 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Novembar 2019 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Porodica Beleli