Artnit

Ponedeljak, 23 Oktobar 2017 10:55

Vinsent van Gog - Buket cveća u vazi Istaknut

Cveće je bilo lako dostupno Vinsentu van Gogu, čak i kada nije mogao priuštiti modele ili nije mogao da slika napolju. Specifični cvetovi, kao što su suncokreti, ruže i ljiljani, često se javljaju u njegovom radu i tesno su povezani sa njegovim opusom. Mrtvu prirodu Buket cveća u vazi posebno zbog njene prepoznatljive plave i oker boje i linija u obliku cigle povezuju sa pejzažima naslikanim neposredno pre njegove smrti u Avru 29. jula 1890. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Prostor koji Vinsent van Gog daje vazi na slici Buket cveća u vazi popunjava većinu slike sa vrlo gustim buketom. Izgleda da je veoma brzo naslikao buket, kao da se boja nanosila pre nego što se pozadina osušila, što se vidi u agresivnoj primeni boje i načinu na koji neki cvetovi izgledaju.

Slika Buket cveća u vazi se najbolje opisuje u pogledu njene boje. Tamnoplava pozadina se pojavljuje na crvenkasto-braon stolu na kome se nalazi buket u vazi okružen na njegovoj osnovi zelenim papratima. Buket je uglavnom sastavljen od belog i žutog cveća. U buketu nema čiste žute boje, jer izgleda da je naslikana kada se plava boja samo sušila. Zeleni delovi u buketu sastoje se od različitih nijansi zelene boje, a čak se može videti i svetla, skoro fluorescentna zelena. Na vrhu buketa nalazi se par cvetova narandžaste boje i dva pupoljka istog narandžastog cveća na suprotnoj strani. U donjem delu buketa, raspoređena su još tri cveta, jedan crveni i drugi ružičasti.

Postoji suptilna, ali prepoznatljiva upotreba komplementarnih boja na slici Buket cveća u vazi. Svrha toga je stvaranje osećaja da su boje na slici svetlije nego što su same po sebi. Narandžasto cveće na vrhu buketa je slično boji stola i stvara iluziju da je plava pozadina intenzivnija nego što jeste. Crveno i ružičasto cveće okružuje zelene paprati, što takođe čini crvenu boju svetlijom. Vinsent van Gog je koristio malo svetloljubičaste boje na cvetovima koji su postavljeni oko žutih.

Pročitano 3020 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Buket cveća u vazi