Artnit

Petak, 29 Mart 2013 21:46

Žan Batist Simeon Šarden - Kuhinjska mrtva priroda sa haringama Istaknut

Francuski slikar Žan Batist Simeon Šarden se smatra za najvećeg majstora rokokoa u mrtvoj prirodi i žanr slikanju. Njegova poznata slika je Kuhinjska mrtva priroda sa haringama, koju je naslikao oko 1730-1735. godine. Danas se slika nalazi u muzeju Ašmolin u Oksfordu.

Sa osećajem za lepotu koja je sakrivena u običnom životu i sa jasnim smislom za kompoziciju, Žan Batist Simeon Šarden se može uporediti samo sa holandskim slikarom Janom Vermerom. Šardenova izvanredna tehnika međutim, nimalo ne liči na tehniku ostalih holandskih umetnika. Njegove mrtve prirode su obično odraz iste skromne sredine i izbegavaju "privlačnost predmeta" holandskih umetnika.

Na slici Kuhinjska mrtva priroda sa haringama prikazani su obični predmeti kojih ima u svakoj kuhinji: krčazi, šerpe, bakarni lonac, komad sirovog mesa, sušena haringa, dva jajeta. Šarden tim predmetima pristupa sa poštovanjem, koje je blisko strahopoštovanju. Oni su za njega simboli života običnog čoveka.

Kompozicija slike je strogo geometrijska i pažljivo balansirana. Lišeni bravuroznosti, potezi četkicom prikazuju svetlost na bojenim površinama mekim i glatkim premazom, koji je analitički i istančano poetski. Predmeti su naslikani toplim tonovima uz prijatan naturalizam. Rafinirani tonovi oživljavaju teksture predmeta na slici.

Slika Kuhinjska mrtva priroda sa haringama je veoma verna i sažeta. Jednostavnost svakidašnjice na ovoj slici je dovedena do monumentalnosti.

Pročitano 6179 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Maj 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Batist Simeon Šarden - Kuhinjska mrtva priroda sa haringama