Artnit

Petak, 21 Juli 2017 10:27

Dejvid Koks - Pesak Rila Istaknut

Posebna tema nekoliko slika Dejvida Koksa engleskog slikara pejzaža, jednog od najvažnijih članova birmingemske škole umetnika pejzaža i ranog prethodnika impresionizma je grad Ril u severnom Velsu koji je bio omiljeno mesto za proučavanje umetnika. Svoju najpoznatiju sliku Pesak Rila je naslikao 1854. godine, u sedamdeset prvoj godini. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Tema slike Pesak Rila je dan u omiljenom odmaralištu na velškoj obali. Plaža je sveža i sjajna i čini se da se pesak “uhvaćen“ u boji proširuje u tom zamućenom spoju lakog, vazdušnog i tečnog kretanja koji savršeno osvaja dan na moru. Nebo je glavna karakteristika kompozicije slike, a figure su koncentrisane na ostale delove plaže na desnoj strani.

Svežina slike Pesak Rila ukazuje da je naslikana napolju i da anticipira francuski impresionizam kasnih 1800-ih godina. Međutim, metoda Dejvida Koksa je ukorenjena u direktnom odgovoru koji je karakteristika koja se ponavlja u romantičarskoj britanskoj umetnosti.

Pročitano 1829 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Oktobar 2020 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dejvid Koks - Pesak Rila