Odštampajte ovu stranicu
Subota, 01 Juli 2017 11:29

Eduar Mane - Na plaži Istaknut

Eduar Mane je sliku Na plaži naslikao u leto 1873. godine, tokom tri nedelje koje je proveo sa svojom porodicom u malom primorskom gradu Berck-sur-Mer u Francuskoj. Na slici su prikazani njegova žena i brat, koji su mu pozirali na plaži, kao što pokazuju zrna peska pomešana sa bojom. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Na plaži žena Eduara Manea Suzan je dobro zaštićena od sunca i vetra muslinskim velom i širokom letnjom haljinom, koja se apsorbuje u njenoj knjizi. Ežen, slikarev brat i uskoro budući muž Berte Morizo, leži u istom položaju kao i deset godina ranije na slici Doručak na travi, i gleda u more. Dva trougla koja su formirana sa figurama stabilizuju kompoziciju slike. Figure okreću leđa posmatraču i čini se da su apsorbovani u sopstvenim svetovima. Ova izolacija daje slici nepoznat melanholičan osećaj. More sa jedrilicama u pozadini koje plove sa punim jedrima pre vetra, dostižu gotovo do vrha slike.

Uski raspon tonova koji Eduar Mane koristi na slici Na plaži uključuju crnu i sivu boju koje su obično zabranjene u impresionističkoj paleti. On je pozajmio mladoj školi fluid, svetle poteze četkice, koje sugerišu više nego što opisuju. Ovaj utisak je naročito jak u pejzažu koji se čini kao da je skoro naslikan na brzu ruku. Horizont i nekoliko jedrilica koje se kreću brzo se nalaze blizu ivice platna, i izgleda kao da je Mane prekršio pravila perspektive. Varijacije boje mora su od tamne ultramarin plave do smaragdne zelene izvedene grananjem traka horizontalne izgradnje boja do moćnog kreščenda. Rezultat je nedostatak dubine i sravnjenog efekta. Zato se ovaj rad smatra jednom od Maneovih slika u kojima se najviše osetio japanski uticaj.

Eduar Mane sa svojim delikatnim nijansama sive, pariske sive i lomljenjem četkicom na slici Na plaži stvara penu talasa koji se lome i razbijaju na plaži. Iznad svega, ova slika pokazuje Maneov izuzetan dar za stvaranje naglasaka. Dodiri crne i plavo-sive boje izdvajaju figure iz njihove pozadine. Cela atmosfera slike je odmarajuća, relaksirajuća i ležerna.

Pročitano 2560 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci