Artnit

Subota, 17 Juni 2017 11:30

Žil Breton - Pesma ševe Istaknut

Slike francuskog realističkog slikara Žila Bretona su bile pod velikim uticajem francuskog sela i njegovog prikazivanja tradicionalnim metodama slikarstva koje su mu pomogle da postane jedan od glavnih prenosilaca lepote i idilične vizije seoskog života. Slika Pesma ševe iz 1884. godine je jedna od njegovih najpoznatijih slika i ističe nostalgičnu sentimentalnost seljačke klase. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Mnoge slike iz XIX veka se bave temom običnog seoskog života, ali poseban fokus slike Pesma ševe čini jedna posebnost. Dok su ostali slikari prikazivali obične poslove, puno ljudi u svom svakodnevnom radu u jarko obojenoj seoskoj sceni slika, ova slika prikazuje redak miran trenutak na samom početku dana. Zatišje između noći i zore je najmirnije vreme, a posmatranje usamljene devojke u polutami stvara osećaj opuštenosti.

U prvom planu slike Pesma ševe je devojka u jednostavnoj odeći, koja stoji u velikom praznom polju i u ruci drži kosu. Njene bose, malo veće noge dodiruju zemlju koja se proteže na dug put pre nego što dodirne zelenu granicu daleko u pozadini. Izraz njenog lica, na kome se ističu previše tamne oči iza teških obrva, je dirljiv. Prošarano crveno sunce izlazi iza nje, najavljuje zoru.

Slika Pesma ševe je primer realističkog pokreta. Smirena braon, prigušena zelena i učmala crvena boja stvaraju spokojnu seosku scenu i istovremeno daju život beloj košulji devojke. Iako je okružuju grube teksture, glatkoća njene prljavštinom zaprljane kože je jasno označena i izgleda važnije od pozadine.

Naziv slike Pesma ševe ukazuje na male ptice ševe, koje su povezane sa zorom i poznate po svojim prijatnim glasovima i melodičnoj pesmi. Jedna mala ševa se vidi visoko na nebu. Sa svojom stoičkom ekspresijom, devojka na slici ne ukazuje ni na šta. Ona ima ispred sebe dug dan rada u polju, a u međuvremenu ševa peva iznad njene glave.

Pročitano 1865 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žil Breton - Pesma ševe