Artnit

Ponedeljak, 22 Maj 2017 20:17

František Kupka - Dimnjaci Istaknut

Studija neba je bila poseban žanr u slikarstvu pejzaža i inspirisala je mnoge slikare. Češki slikar i grafičar František Kupka na slici Dimnjaci iz 1906. godine posvećuje najveći deo svoje kompozicije nebu, ali ga naglašava kroz motiv fabrika. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Dimnjaci korišćenjem vrlo hrabrog kadriranja, František Kupka prikazuje zajedno nebo i pušenje dimnjaka, u istoj tački gledišta. Ovaj slikovit tretman se zasniva na kontrastima. Jake nijanse crvene boje usklađene su sa srebrnom bojom oblaka.

Skoro apstraktna masa neba na slici Dimnjaci je u suprotnosti sa realističkim vertikalama konstrukcija. František Kupka koristi dimnjake kao "podešavajuće linije" dajući strukturu svom rasporedu. Kao neka vrsta uvoda u njegove kasnije preokupacije, ovo ponavljanje uskih, pravih, paralelnih grupa najavljuje rigoroznu stilizaciju, karakteristiku njegovog kasnijeg rada. Obojeni vertikalni delovi su u stvari počeci apstraktnih slika koje je Kupka naslikao 1910. godine i koje su bile izložene u Pariskom jesenjem salonu 1912. godine.

Pročitano 1853 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta František Kupka - Dimnjaci