Artnit

Ponedeljak, 15 Maj 2017 10:50

Pol Sezan - Ujak Dominik Istaknut

Pošto se preselio u Eks an Provans krajem leta, Pol Sezan se posvetio svojoj prvoj istinskoj slikarskoj kampanji. On je uložio sve svoje napore i entuzijazam u slikanje kolekcija mrtvih priroda i portreta. Na deset slika je prikazao svog ujaka, sudskog izvršitelja Dominika Obera, iz različitih uglova i u različitoj odeći, obučenog kao monah, sa turbanom ili čak sa pamučnom kapom, bez naznaka dubljeg značaja ovih kostima. Iz ove serije slika je i slika Ujak Dominik, poznata po nazivu Advokat iz 1866. godine, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Ujak Dominik Pol Sezan predstavlja svog ujaka kao advokata sa naglašenim svečanim izrazom. Ova figura naslikana u pola dužine ima određenu monumentalnost koju naglašava kontrast između crne odeće suda i bele pozadine. Ovaj snažan kontrast je bio čest u španskom zlatnom dobu slikarstva i njega je kasnije preuzeo Eduar Mane. Sezan na slici koristi tehniku slikarskog noža Gustava Kurbea, primenom debelih slojeva boje za modeliranje teme.

Mladalački rad Pola Sezana slika Ujak Dominik, kao i sve ostale slike završene tokom nekoliko meseci u Eks an Provansi, obeleželi su odlučujuću fazu u njegovoj umetničkoj karijeri. To je bilo u trenutku kada se Sezan afirmisao i postao pravi slikar.

Pročitano 2658 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Septembar 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Ujak Dominik