Artnit

Ponedeljak, 24 April 2017 13:09

Vinslou Homer - Letnja noć Istaknut

Posle boravka u Parizu američki slikar pejzaža i grafičar Vinslou Homer koristi paletu impresionista, a zatim razvija svoj lični stil na pola puta između realizma i simbolizma. Slika Letnja noć, koju je naslikao 1890. godine savršeno izražava ovu sintezu i smatra se za jedno od prvih remek-dela američke umetnosti. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Slika Letnja noć se često opisuje kao jedna od najizvanrednijih slika noći u istoriji američke umetnosti. Vinslou Homer prikazuje spokojan prizor sreće na obali mora, koji osvetljava sjajni mesec, dok more opasano odlivima svetlosti naizmenično treperi, a talasi polako rastu i padaju nasuprot stene. Skup tamnih figura gleda dve žene koje plešu zajedno na plaži, dok im povetarac blago podiže haljine.

Slika Letnja noć izgleda kao da može da ponudi posmatraču beskrajnu, mističnu priču. Noćna scena uz more prelazi posmatranu stvarnost kroz pronicljivi osećaj poezije i misterije. Beskrajni horizont, zelene i crne nijanse na noćnom nebu i talasaste senke od kamenja na vodi daju slici osećaj nadrealne transcendencije, san kao ambijent, duhovne aure.

Pročitano 2134 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Januar 2020 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinslou Homer - Letnja noć