Artnit

Subota, 08 April 2017 11:05

Pol Gogen - Obrok Istaknut

Uprkos želji da prikaže život na Tahitiju, prve slike Pola Gogena su bile neprirodne. Sliku Obrok, poznatu i po nazivu Banane naslikao je u prvim mesecima nakon dolaska na Tahiti, 1891. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Scena na slici Obrok raspoređena je u dva odvojena utiska. U prvom planu je mrtva priroda koja opravdava naziv slike, a u pozadini dva dečaka i devojčica koji sede u nizu.

Pažljivo komponovana mrtva priroda nema nikakve veze sa stvarnim obrokom, posebno zato što nije bilo uobičajeno da se na Tahitiju jede za stolom. Pol Gogen je naslikao zajedno poznate predmete da bi stvorio čist dekorativni, egzotični efekat. Proporcije mrtve prirode su zapanjujuće, i drške banana i ogromno voće zauzimaju skoro četvrtinu kompozicije i graniče sa sa rumenom i ljubičastom senkom na stolnjaku. U izrezbarenoj drvenoj činiji, takođe impresivne veličine nalazi se kokosovo mleko, koje se tradicionalno koristilo za ribe. Da bi završio svoju kompoziciju i dodao mrlje boja, Pol Gogen je dodao evropsku keramičku činiju, tikvicu koja služi kao bokal, voće, delimično pojedenu guavu i nekoliko pomorandži. Nož pod uglom označava dubinu. Bela tkanina, sa svojim čistim naborima, takođe je podsetnik na kompozicije slika Pola Sezana ili Eduara Manea.

Na slici Obrok deca koja sede iza stola ne izgledaju veoma zainteresovano za hranu. Ona bacaju ustranu poglede kao da su zabrinuta ili zbunjena. Prisustvo misteriozne figure koja sedi u “bazenu“ svetlosti u dvorištu pojačava uznemirujuću dimenziju scene i stvara osećaj koji izmiče i danas.

Pročitano 3047 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Septembar 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Obrok