Artnit

Ponedeljak, 03 April 2017 10:56

El Greko - Pogled na Toledo Istaknut

Slika Pogled na Toledo koju je El Greko naslikao 1596-1600. godine u španskom gradu u kome je proveo najveći deo života je jedan od dva sačuvana pejzaža koje je naslikao. Slika je naslikana u baroknom ili kasnom renesansnom stilu. Neobična je po tome što španski slikari u to vreme nisu slikali pejzaže, tako da su ova slika i druga Plan Toleda, prve slike u španskoj umetnosti u ovom žanru. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Pogled na Toledo nije tačna predstava grada u to vreme. Perspektiva grada je istočna strana kao što se vidi sa severa. Međutim, El Greko je želeo da uključi katedralu, koja ne bi bila vidljiva iz izabrane perspektive, pa je zato preselio na levo od starog mavarskog Alkazara.

Na slici Pogled na Toledo El Greko prikazuje grad Toledo. Ova slika pripada tradiciji amblemskog pogleda na grad, a ne vernoj dokumentarnoj deskripciji. Pogled na istočnom delu Toleda sa severa bi isključio katedralu, koju je El Greko maštovito prikazao levo od kraljevske palate Alkazara. Druge građevine koje su zastupljene na slici uključuju drevni Alkantarski most, a na drugoj strani reku Tagus, dvorac San Servando.

Postoje čudna preuređenja topografije Toleda na slici: katedrale koje se nalaze na pogrešnoj strani dvorca, imaginarna gradska vrata sa drvećem, izmenjena arhitektura kule Alkantara, mosta. Grad je predstavljen sa obe strane, a zgrade pokazuju svoje fasade, a u profilu se njihov akcenat poravnjava, a tu je i suptilna razlika između ovog poravnjanja uključujući ukrasni let puteva i ispupčene velike oblake, nadut sa nebeskim svetiljkama, nebeski gnev prožet nebeskoplavom bojom.

Slika Pogled na Toledo je među najpoznatijim prikazima neba u zapadnoj umetnosti. Oblaci na nebu su u haotičnoj žurbi, dok se crtice zemlje sreću u uzlaznom talasu. Najzapaženija je po tome što se razlikuje kontrast boja između tamnog i sumornog neba iznad i užarenih zelenih brežuljaka ispod. Dok je pod uticajem manirističkog stila, El Grekovo izražajno korišćenje boja i formi bez paralele u istoriji umetnosti.

Svi najjednostavniji i uobičajeni elementi na pejzažu su na slici Pogled Na Toledo: nebo, brda, grad, duboka klisura reke, drveće, livade, putevi. Ali, nedostaje osećaj prostora, razdaljine.

Scena na slici Pogled na Toledo, koja prikazuje upravo trenutak pre nego što počne oluja nosi u sebi nezemaljsku snagu i dramu. Preteći tamni gnev neba ukazuje na burno ostvarenje zajedničkih nadležnosti grada: moći crkve i moći države, jer Toledo je u to doba bio verska prestonica Španije i El Grekova slika Pogled na Toledo je pejzaž sa duhovnom dimenzijom.

Pročitano 3242 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 02 Oktobar 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta El Greko - Pogled na Toledo