Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 27 Mart 2017 11:25

Anri Edmond Kros - Večernji vazduh Istaknut

U aprilu 1893. godine francuski slikar i grafičar Anri Edmond Kros je živeo u južnoj Francuskoj, a dve godine kasnije, primio je pismo od svog prijatelja Pola Sinjaka u kome piše: "Pošto oboje znamo i volimo ovako sunčanu zemlju, zašto joj ne bismo oboje dodali dekorativni spomenik?". Za Sinjaka ovaj spomenik je postala slika U vreme harmonije koja je bila izložena u gradskoj dvorani u gradu Montreuilu, a za Krosa je to bila slika Večernji vazduh, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Anri Edmond Kros na slici Večernji vazduh prikazuje kasno popodne kada se spajaju toplota i svetlost. Cela njegova slika izražava obilje ovog doba dana: mekane boje zalazećeg sunca, skladan odnos horizontalnih i vertikalnih linija, kao i figure u stavovima zaustavljenim u vremenu.

Iako je Anri Edmond Kros na slici Večernji vazduh ostao veran isprekidanoj neoimpresionističkoj tehnici, morao je da se prilagodi velikoj dimenziji svoje kompozicije. On je koristio velike pravougaone poteze četkice koji poboljšavaju dekorativni efekat slike stvaranjem efekta mozaika. Dekorativni ciljevi slike, novi pravac za Krosa, kao i klasični raspored kompozicije u kojima se figure savršeno uklapaju u idealni pejzaž su izvedeni direktno sa slike Slatka zemlja Pjera Pivija de Šavana.

Pre nego što je dao sliku Večernji vazduh Polu Sinjaku, Anri Edmond Kros ju je pokazao na Trećoj izložbi neoimpresionista i u Pariskom salonu nezavisnih 1894. godine. Anri Matis je video prvi put sliku u Sinjakovoj trpezariji i koristio ju je kao inspiraciju za sliku Luksuz, mir i naslada.

Pročitano 1929 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci