Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 08 Mart 2017 11:34

Mark Šagal - Rođendan Istaknut

Velika ljubav Marka Šagala bila je Bela Rozenfeld, sa kojom se upoznao dok je bila tinejdžerka 1909. godine u njenom rodnom gradu Vitebsk u Belorusiji. 1915. godine, samo nekoliko nedelja pre nego što se oženio Belom naslikao je sliku Rođendan koja je poznata i po nazivu Godišnjica. Kao i mnoge druge slike Marka Šagala na kojima je prikazao ljubav prema svojoj ženi, i ova slika je ispunjena intimnošću, brižnom naklonošću, ljubavlju i toplinom. Danas se slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Slika Rođendan je izraz neverovatnog plutanja i moćne ljubavi koju dele Mark Šagal i Bela. Oni se uzdižu ka plafonu, lebdeći u prostoru kao dva balona, začuđena i iznenađena. Bela je u jednostavnoj crnoj haljini, nagnuta napred ka prozoru kao da radi i drži svečani buket cveća dok lebdi u vazduhu, kao da se upravo podigla. Šagal pluta iznad nje, njegova glava je nerealno ispružena naopako i unazad i uvija se okolo ljubeći svoju buduću ženu u usta.

Osnovne boje na slici Rođendan su crvena, crna, bela i zelena. To je bila poželjna paleta za novi vek, novi jezik ruskog modernizma.

Kompozicija slike Rođendan sadrži jednostavan enterijer tipičan za ruske provincijske ukuse na prelazu iz XX veka. Par lebdi u ljubavnom blaženstvu u svetloj dnevnoj sobi u kojoj dominira živopisni crveni tepih. Slika je uravnotežena bojama nameštaja i zidne dekoracije, bež, žutomrkom i bojom slonovače. Njome se snažno prenosi osećaj euforije ljubavi između mladih ljubavnika u blaženom običnom okruženju i izgleda kao da curi sreća iz svakog kvadratnog santimetra platna.

Na slici Rođendan Mark Šagal je prikazao sebe i Belu kako lebde zajedno, kao da su njihove ljubavi i radosti posedovale fizičku snagu i kosile se sa zakonom gravitacije. Ovo je intimna postavka, namenjena voljenoj osobi, a posmatrač je dobio osećaj da se nalazi u istoj prostoriji kao i par i da skoro smeta intimnom trenutku.

Pročitano 2798 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci