Artnit

Subota, 04 Mart 2017 12:43

Džonatan Har - O slikama Bogorodice Mikelanđela Merizija da Karavađa Istaknut

Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Smrt Bogorodice Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Smrt Bogorodice

Tokom oporavka, Karavađo je počeo da radi na drugoj slici za koju mu je Lena pozirala, Bogorodica sa Svetom Anom. Bila je to prestižna porudžbina jer je slika trebalo da bude izložena u kapeli crkve Svetog Petra. Karavađu je taj posao bio naročito važan jer je u poslednje vreme, uprkos svojoj popularnosti, doživeo nekoliko ozbiljnih profesionalnih neuspeha. Dva meseca pre napada na Paskvalonea isporučio je naručeno delo koje je prikazivalo smrt Bogorodice, veliku oltarsku sliku razmera dvanaest puta osam stopa, urađenu za crkvu Santa Marija dela Skala u Trastevereu.

Crkveni zvaničnici su odbili da prihvate sliku, ali je nju nakon izvesnog vremena kupio vojvoda od Mantove. Na tom delu, koje će kasnije završiti u Luvru, Karavađo je prikazao Devicu Mariju kako leži opružena na stolu. Glava joj je bila nagnuta, ruka ispružena u stranu, a lice i telo sablasno naduveni. On je, kako je prigovorio jedan od njegovih kritičara, na toj slici prikazao "mrtvo telo obične žene". Što je bilo još nedopustivije, žena koja je slikaru poslužila kao model za Devicu Mariju bila je ozloglašena prostitutka i Karavađova ljubavnica. "Bila je to jedna prljava bludnica iz sirotinjske četvrti", zapisao je lekar Đulio Mančini kome se slikar jednom prilikom obratio zbog zdravstvenih problema.

Karavađo je završio svoju drugu sliku sa Leninim likom u martu 1606. godine, dok se još uvek nalazio u kući svog prijatelja Rufetija. Slika je, kao što je bilo planirano, u aprilu bila izložena u kapeli crkve Svetog Petra, da bi nakon svega mesec dana bila sklonjena odatle. Crkvene vlasti nikada nisu saopštile zvanični razlog njenog uklanjanja, ali su Karavađovi kritičari tvrdili da su kardinali tu sliku proglasli uvredljivom. Lena je delovala isuviše pohotno da bi mogla predstavljati Bogorodicu. Njene bujne grudi su se prelivale preko dubokog dekoltea. Njen sin, Isus, prikazan kao četvorogodišnji dečak, takođe nije bio adekvatno predstavljen. Bio je previše golišav, a genitalije su mu bile potpuno otkrivene.

Iz knjige Izgubljeni Karavađo 

Pročitano 1861 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 30 Maj 2020 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džonatan Har - O slikama Bogorodice Mikelanđela Merizija da Karavađa