Artnit

Sreda, 08 Februar 2017 11:33

Edvard Munk - Anksioznost Istaknut

Sliku Anksioznost, poznatu i po nazivu Teskoba Edvard Munk je naslikao 1894. godine. Dok se njegova poznatija slika Krik bavi užasom iskustva u potpunoj izolaciji jednog bića, slika Anksioznost naglašava kolektivno očajanje. Ova slika se danas nalazi u Muzeju Munk u Oslu.

U prvom planu slike Anksioznost prikazana je žena sa ružičastim šeširom, koja stoji ispred dva muškarca sa crnim šeširima na mostu u Oslu. Mnoga lica iza njih u pozadini slike su zamagljena, nose crnu kapu i crnu odeću. Bleda lica nalik na povorku duhova kreću napred i kao da pokreću loše elementarne snage.

Postoji širok spektar boja na slici Anksioznost. Edvard Munk je naslikao liniju horizonta sa narandžastim i žutim nijansama, koje prelaze u tamnoljubičaste na zemlju. Osećanja uznemirenosti i očaja su pojačana vatrenim nebom prelivenih ekspresionističkih boja u pozadini i njegovim odrazom u fjordu, kao i tamnim tonovima tla.

Edvard Munk ponavlja mnoge elemente na slici Anksioznost sa slike Krik. Tu je isti nasip, kao i jezero u daljini, dva čamca, crkva i druge strukture koje prikazuju liniju obale samo manje jasnije nego ranije. Sumorne nijanse i intenzivni kovitlaci koncentričnih proširenih linija, kao i na slici Krik definišu i na kraju prihvataju zemlju, more i nebo.

Pročitano 3582 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Anksioznost