Artnit

Utorak, 24 Januar 2017 11:53

Pjer Pivi de Šavan - Balon Istaknut

Francuski slikar Pjer Pivi de Šavan je bio poznat po muralima. Svoju poznatu sliku Balon naslikao je dok je bio pod bedemom Pariza, pod opsadom pruskih trupa 1870. godine. Slika je završena do kraja novembra i odmah je bila distribuirana kroz litografiju francuskog slikara i grafičara Emila Luja Vernijea i objavljena je u štampi, tako da joj se divila intelektualna i umetnička elita. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Postoji nekoliko pripremnih crteža i naslikanih skica za sliku Balon. Ali, na velikoj slici dominiraju braon prigušeni tonovi, koji predstavljaju kolorit za tmurne događaje od kojih je Pjer Pivi de Šavan stvorio ikonografiju. Na ovoj slici on izbegava slikovito i dramatično prikazivanje teme, karakteristično za to doba i stvara pokretni simbol u liku žene.

Slika Balon prikazuje u prvom planu ženu sa musketom, obučenu u tešku jednostavnu crnu haljinu. Ona se okreće prema planini Valerijen i maše prema balonu na nebu koji verovatno nosi vesti. Ispod nje je šator sa topovima koji asociraju na rat, a dva mala drveta na pustoš koju on donosi.

Pročitano 2323 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Pivi de Šavan - Balon